Големият архитект си проличава веднага, независимо дали проектира национален център за съвременно

...
Големият архитект си проличава веднага, независимо дали проектира национален център за съвременно
Коментари Харесай

Архитектурен гений постави прозрачни паркови тоалетни в Токио

Големият архитект си личи незабавно, независимо дали проектира народен център за модерно изкуство в Париж, или социална градска тоалетна в Токио. И в двата случая той ще изпъкне с истинска концепция, която съчетава естетиката с утилитарност. Това реализира още веднъж и Шигеру Бан, носителят на “Прицкер ” за 2014 година  Това е най-престижната премия в неговата област, определяна като " Нобел " или " Оскар “ за архитектура.

Новият му план изглежда незначителен и непрестижен, само че единствено на пръв взор. В последна сметка и най-големият ценител на актуалното изкуство върви доста по-често до тоалетната, в сравнение с по музеи.

По света публичните тоалетни не се радват на чист имидж. Дори и в Япония, където стандартите за хигиена са по-високи, в сравнение с в огромна част от останалия свят, жителите изпитват безпокойствие, че публичните тоалетни са тъмни, мръсни, миризливи и рискови.

За да освободи обществото от тази уплаха, фондацията с нестопанска цел Nippon започва „ Тоалетен план Токио “, като разпореди на 16 известни архитекти да реновират 17 публични тоалетни, ситуирани в публичните паркове на Шибуя - една от най-оживените търговски зони на Токио, съобщава TimeOut. 

Мисията беше благодарение на новаторски дизайн обществените тоалетни да станат налични за всеки - без значение от пол, възраст или увреждане, за „ хората да се усещат удобно, като употребяват тези места и да предизвикват духа на гостолюбие за идващия човек “, съгласно изказване от фондацията Нипон.

Най-обсъжданият дизайн е на носителя на “Прицкер ” Шигеру Бан (по негов план е издигнат и Центърът  " Помпиду " в Париж). Именно негови са и новите тоалетни с прозрачни стени, която се появиха този месец в публичния парк Хару-но-Отава и в мини парка Йойоги Фукамачи. Отначало е мъчно да проумеем по какъв начин социална тоалетна с транспарантни стени би могла да помогне за понижаване на безпокойството измежду хората, които я употребяват - само че контраинтуитивният дизайн на един от най-иновативните архитекти в Япония има за цел точно това.

Двете тоалетни се състоят от по три кабинки, построени от транспарантно тонирано стъкло в синьо, жълто, розово или лилаво. Прозирният дизайн има практическа причина - разрешава на човек елементарно да ревизира дали е свободно, преди да влезе.

„ Има два казуса с публичните тоалетни, изключително тези, ситуирани в паркове - изясняват от фондацията Нипон. - „ Първият е дали е задоволително чисто, а вторият - дали някой не се е скрил вътре. “

Дизайнът на Бан залага на нова смарт технология за стъклопакети, която трансформира стените в непрозрачни със заключването на вратата. Според фондацията през нощта тоалетните осветяват парковете като красиви фенери.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР